Det trendigaste stället på Rivieran, med en mer småstads-skala än Cancún, utmärkt simning och snorkling, samt ett ständigt surrande nattliv.

Stadsstranden

är centrum för aktiviteter under dagen och är den huvudsakliga stranden med vackert mjukt, vitt sand från Yucatán och gott om strandkaféer. Beachvolleyboll är något av en specialitet här.

Quinta Avenida

sträcker sig norrut från stadstorget och är Playas huvudgata för shopping på dagen och promenader på kvällen. Längs den bilfria avenyn finns ett färgglatt utbud av butiker, kaféer, hotell, klubbar och restauranger vid trottoarkanten.

Nattliv i playa del carmen

När solen gått ner blir Quinta Avenida livlig med vandrande människor som möts upp, äter och hoppar mellan barerna. Med mariachiband i vissa barer och techno-DJs i andra finns det gott om variation. Centrum för aktiviteterna är korsningen mellan Quinta Avenida och Calle 12.

Trendiga hotell

Playa är välkänt för sina trendiga små hotell, som Mosquito Blue på Calle 12, El Faro och särskilt Deseo. Diskret spektakulära och med underbara pooler visar de upp modern elegans på sitt bästa.

Playa del Carmen delar mark med en plats för en Mayabosättning som är känd som Xaman-Ha. Flera tempel har bevarats, de flesta spridda runt Playacar-området.

Playacar

är en välplanerad och vacker utveckling som visar en annan sida av Playa. Här finns resort-hotell, slingrande vägar med lyxiga villor, en fin fågelpark, mayaruiner, strandklubbar, restauranger och en golfbana av mästerskapsstandard.

Playacar ”Aviary” fågelpark

Belägen inom Playacar-området, har en fin samling av tukaner, papegojor, flamingos och över 50 andra fågelarter i en frodig grön miljö som nästan känns som en verklig djungel. Det är ett mycket enkelt sätt att se några av Yucatáns mer sällsynta fåglar utan att behöva vandra in i skogen.

Aviary and Zoo är spridda över hela parken och här finns ett urval av djurattraktioner. Bland fåglarna som visas upp, alla infödda i Yucatán, finns tukaner, söta aracaris eller ”små tukaner”, lysande gröna papegojor och mycket sällsynta fåglar som quetzal, vars spektakulära stjärtfjädrar en gång användes i huvudbonader för mayahärskare. Djuren inkluderar spindelapor, fladdermöss och pumor.

Turtle Pools, nära La Caleta, kan du se olika typer av havssköldpaddor – havslädersköldpaddor, karettsköldpaddor och lädersköldpaddor – i varje livsfas, från nyfödda till grymt utseende äldre individer med vackra skal över 1 meter långa. Poolerna är en del av ett återbesättningsprogram för att bevara denna hotade art.

Forest Trail and Orchid Greenhouse är en väl skyltad stig som hjälper dig att utforska många andra delar av parken genom frodig naturlig skog och förbi andra sevärdheter som bikupor, djurinhägnader, en svampfarm och ett underbart växthus med över 100 magnifika sorter av sällsynta orkidéer. Du kan också utforska en längre guidad stig till häst.

Live Show är en spektakulär blandning av underhållning som presenteras varje kväll och sprids runt byn och teatern. Det börjar med en charrería, eller mexikansk rodeo, och fortsätter med ”forntida maya” -ritualer, mariachiorkestrar och livfulla framträdanden av folkmusik och danser från hela Mexiko.

Playa Tukán och Mamita’s Beach

är två strandklubbar med avslappnade bar-restauranger, solskydd i form av palapas och solstolar att hyra samt snorkelturer. De hotell som ligger i närheten har vanligtvis arrangemang så att gästerna kan använda strandklubbarnas faciliteter utan extra kostnad.

Chunzubul Beach

är en av Playas bästa platser för snorkling och den ligger på stränderna norr om Mamita’s, bortom de iögonfallande stugorna på Shangri-La. Det finns även nudiststränder längs den här kuststräckan.

Xcaret

är en enormt ”eko-park” som skapats runt en naturlig lagun belägen cirka 6 km söder om Playa del Carmen. Parken är fantasifullt landskapad och erbjuder en mängd flora, fauna och marint liv.

The Blue Parrot är konsekvent populär och har varit navet för den lokala scenen ända sedan det först öppnades när Playa fortfarande var en by under palmer. Tidningen rankade Blue Parrot som ”en av världens tio bästa strandbarer” i en internationell undersökning på 1990-talet. Domarna måste ha haft trevligt med sin forskning.

ea Trek är en fantastisk guidad promenad – inte simning – längs havsbotten, där man använder vikter för att förhindra att man flyter uppåt och enkla andningsapparater. Du behöver inte vara en erfaren simmare för att kunna njuta av detta, och på vägen får du se olika fantastiska havslevande varelser från undersidan.

Underground Snorkeling River är en slingrande ström av klart turkost vatten som låter dig simma och snorkla hela vägen genom parken och den mayainspirerade byn till stranden. Du kommer passera genom klippiga kanjoner, pooler och grottor som belyses av strålar av dagsljus.

Xcaret har två pooler vid stranden där besökare kan simma med vänliga delfiner. Det är en mycket populär aktivitet och endast ett fåtal personer tillåts i poolerna varje dag. Det är därför rekommenderat att förboka eller försöka reservera en plats så snart du kommer till parken.

La Caleta Cove och Blue Lagoon är utmärkta platser för avkopplande simning. La Caleta (”vik”) var Mayan Polés huvudhamn och är nu en populär snorklingsplats med koraller och tropiska fiskar strax under ytan. Blue Lagoon är en stor och mycket avkopplande klarvattenpool bakom stranden med öar av tät vegetation som inbjuder till utforskning.

Mayan Village and Ball Court är tillgängligt via atmosfäriska passager och byn strävar efter att återspegla livet i den antika mayavärlden. Det inkluderar en rekonstruktion av en mayansk bollplan, där en modern tolkning av det mystiska och förlorade bollspelet spelas varje eftermiddag. Det finns också ett välpresenterat museum vid parkens ingång.

Butterfly Garden är en av de mest spektakulära delarna av Xcaret och mariposariet är världens största fjärilsträdgård, delvis gömd i en brant ravin under ett gigantiskt nätliknande tak. Trädgården är fylld med livliga tropiska blommor och växter och är hem för en fantastisk variation av färgglada fjärilar. Mornar är bäst för att besöka trädgården.