Vad är omvänd psykologi och hur fungerar det?

Av: Redaktionen

Senast uppdaterad: 2022-06-09

Är du förälder till ett motvilligt barn och undrar om det finns någon lösning när hen inte vill äta sina grönsaker, gå och lägga sig eller städa upp sin egen röra efter sig? 

Forskningen visar nu att omvänd psykologi är effektivt och fungerar i många situationer, kan det kan vara värt att testa?

Omvänd psykologi fungerar inte alltid

Omvänd psykologi fungerar oftare på personer som har ett “motstånd” till det mesta. Alltså personer som är  envisa, lättirriterade och känslostyrda.  

Mellan 2 och 4 års ålder gäller detta särskilt många barn, sedan blir barnen lite mer socialt anpassade. I tonårsåldern är dock barn så utvecklade att  försök till omvänd psykologi kan leda till att man själv som förälder utsätts för “omvänd omvänd psykologi” som respons. Det blir helt enkelt en balansgång och lite av en konstform, där det handlar om att vara subtil för att inte bli avslöjad.

Vad är omvänd psykologi?

Omvänd psykologi har rötter i konceptet “reaktans”. Reaktans innebär att människor är väldigt måna om att försvara sin känsla av frihet. Om någon upplever att deras frihet hotas av någon, såsom deras möjlighet att fatta egna beslut, kommer de att reagera upproriskt mot detta hot.

Låt oss ta ett barn som inte vill äta sin sallad som exempel. Om du som föräldrar säger “du går inte äta salladen där på tallriken”, så kommer det plötsligt bli mer intressant för barnet att äta den.

Lämna en kommentar