Vad är gaslighting?

Av: Redaktionen Updaterad Juni 04, 2022

Referenser

Vad är gaslighting?

Gaslighting är en form av psykologisk manipulation som kan få dig att tveka på dig själv och alla dina upplevelser, och det kan vara fruktansvärt effektivt. Narcissister, psykopater och sociaopater kännetecknas ofta av deras typiska användning av gaslighting.

Viktiga punkter

  • Den som utövar gaslighting, förnekar offrets uppfattningar, känslor och åsikter och underminerar systematiskt dess värde.Till slut kan offret känna sig galen.
  • Gaslighting sker oftare i relationer där det finns en maktbalans.
  • Gaslighting innebär inte någon diagnos i sig självt, men det är teknik som används flitigt av personer med narcissistisk personlighetsstörning.
  • Ordet är hämtat ur filmens värld och syftar på dunklet i ett rum som endast belyses med en gaslykta någon kontrollerar
  • Gaslyktaren blånekar att den gjort saker offret vet med säkerhet att den faktiskt gjort, även då det finns bevis

Video

Vart kommer ordet “gasligthing” ifrån?

Det är längesen vi använde ljuset från en gaslykta för att belysa våra hem och hus i Sverige, så det är inte konstigt om du först undrar vad ordet gaslighting kommer ifrån.

Patrick hamiltons teaterföreställning 1938 gas light.

Det vanligaste är att det används som “vapen” i giftiga kärleksrelationer, där en person ljuger och förvränger verkligheten för sin partner som bara försöker förstå vad det är som händer för att slippa bli utnyttjad eller sätta sig själv i ännu värre situationer som följd av lögnerna och allt vad det kan innebära på kort och långt sikt. Men gaslighting förekommer även på arbetsplatser i chef- kontra anställd relationer och inom familjer där en narcissistisk förälder använder gaslighting för att på olika sätt manipulera, skada, skamma eller bara driva med sitt barn och ser till att andra och kanske barnet själv tror att det är barnet som gjort något fel eller av något skäl förtjänar den behandlingen baserat på något föräldern hittat på eller föreställer enligt sin egen unika logik som är till för att känna sig speciell, mäktig eller skuldfri för sina tidigare misstag själv.

IG

Förneka och ljuga

Gaslyktaren blånekar att den gjort saker offret vet med säkerhet att den faktiskt gjort, även då det finns bevis. Det kan vara svårt för omvärlden att förstå men offret kan börja tveka på sin egen uppfattningsförmåga, sitt eget minne och nästan på vad verkligheten egentligen är. På ett eller annat sätt är allting relativt och ibland finns det inte helt klara bevis för vad som hänt i detalj heller, och då blir det ofta en lätt match för gaslyktaren, särskilt om offret har svårt att ta in att en människa kan vara så elak och fortsätta att ljuga på ett så til synes absurt och poänglöst sätt. För gaslyktaren är det ett maktspel och den har inget annat mål än att leka med offret och känna sig mäktig, eller att få mer stöd, empati, materiella ting eller annat av offret, tills offret är totalt underkastat, ruinerat och förbrukat även emotionellt.

Skylla ifrån sig, förminska och avleda samtalet till något annat

En vanlig taktik för att avvärja både anklagelser och bevis för sina lögner, svek och synder – det hänsynslösa utnyttjande och förtryck gaslyktaren utöver mot sitt offer – är att på mer eller mindre absurda sätt hitta något svepskäl till att det skulle vara offret som själv är en lögnare. Detta är ofta mycket effektivt då offret ofta är en person som först och främst vill se sina egna birster och göra allt i sin makt för att inte såra andra människor, eller att att ljuga medvetet. Gaslyktaren kan trycka väldigt hårt på små fragment av verkligheten som den kan påstå är så fruktansvärda och därför på ett ellet annat sätt skulle förklara allt på. Gaslyktaren förminskar eller låtsas helt sonika inte höra offrets verklighet (som i regel är den enda sanna verkligheten kring vad som faktiskt hänt) eller så avfärdas det med att offret måste inbilla sig allting på grund av att den har någon brist eller defekt som gaslyktaren centrerar dess verklighetet kring. Gaslyktaren är enligt sin egen version inte någon förövare utan ett offer och offret köper ofta den här versionen och gör allt för att förbättra sig och sluta ifrågasätta saker och ting (alltså det grova psykologiska, ekonomiska eller känslomässiga övergrepp som den blir utsatt för systematiskt).

Gaslykatren är så självsäker och spelar så oförstående för sanningen att det i litteratur på ämnet diskuteras huruvida en narcissist till slut inte själv vet vad den gjort eller vad som egentligen är sant överhuvudtaget längre.

Referenser

https://www.asanet.org/sites/default/files/attach/journals/oct19asrfeature.pdf

https://www.scientificamerican.com/article/how-to-recognize-5-tactics-of-gaslighting/

Sustaining Systemic Racism Through Psychological Gaslighting: Denials of Racial Profiling and Justifications of Carding by Police Utilizing Local News Media

Cukor, George. 1944. Gaslight. Burbank, CA: Turner Entertainment: Warner Bros.

Lämna en kommentar