Vad är en dålig förlorare? ( + beteenden som avslöjar dig)

Det kan vara ett brädspel hemma vid köksbordet, ett socialt maktspel eller en idrottstävling på hög nivå. Oavsett om insatserna är små eller stora, kan vissa personer inte stå ut  (och kanske inte drar sig för att flytta lite pjäser när ingen ser) när saker lider mot en förlust  för deras räkning, medan andra mest rycker på axlarna åt nederlaget.

Det kanske är en familjemedlem, någon i ditt kompisgäng, eller du själv som inte kan behålla lugnet om du inte står överst på prispallen när dammet lagt sig?

Vi vet alla att det är skönt att vinna, och hjärnan kommer att signalera detta genom signalsubstanser som stimulerar ditt belöningssystem, medan en förlust kan innebära även fysisk smärta och migrän på samma sätt.

Dopamin, oxytocin och serotonin spelar en central roll för att belöna oss när vi lyckas med det vi upplever som viktigt. Så har det varit sen stenåldern då det viktiga ofta var att vi skulle lyckas fånga vår egen mat först och främst.

Men vissa människor sätter sitt egenvärde på en ledartavla än idag.

Att ogilla att förlora är bra när den energin kan användas till att förbättra sin prestation där det verkligen räknas, men personer som blir dåliga förlorare har förlorat perspektivet och tar det hela för långt. När det gäller lekar och spel är det viktigt att barn får lära sig att det är okej att ta förluster, det är en del av livet och betyder inte att de är mindre värda, och det är inget att bli ledsen över.

En dålig förlorare som hellre fuskar än att ta en förlust

När en dålig förlorare märker att den sackar efter kan den börja ta till drastiska metoderna för att vända läget. De kan kasta sin moral och etik åt sidan och få ett starkt stresspåslag från hjärnan ut i kroppen som även kan leda till irrationella, rent av uppenbara fusk, som sker i ren desperation. Kort sagt kan en dålig förlorare göra precis vad som helst för att slippa genomlida känslorna av en förlust.

En dålig förlorare kan försvinna plötsligt innan spelet eller resultaten är klara

Det är inte ovanligt att en dålig förlorare, precis som alla andra runt om, kan beräkna sannolikheten för att en förlust är i antågande, innan allt står klart svart på vitt offentligt. Förlustobenägna invivider som dåliga förlorare kan då försöka skapa oreda eller rent av försvinna, för att tävlingen aldrig ska bli riktigt färdig. På så sett kan personen sedan förneka vad som hänt både för sig säjlv och för andra.

En dålig förlorare kan börja prata illa om vinnaren

När någon annan vunnit och alla ser det, kan den dåliga förloraren börja rota och skramla efter alla möjliga negativa saker, eller rena påhitt, om varför vinnaren vunnit orättvist eller på annat sätt inte är en värdig vinnare. En riktigt dålig förlorare kan vrida på sanningen så mycket att de själva börjar övertyga sig om att deras absurda perspektiv och argument är rimliga. Det kan i många fall kosta den dåliga förloraren sin värdighet. 

En dålig förlorare mår dåligt på riktigt

en person som går igenom intensiva känslkor av ilska, frustration och vrede kommer ha svårt att dölja detta, särskilt inför närstående. 

Lämna en kommentar