Så skapar du bättre relationer med människor (och ser till att dom varar)

Det kan vara svårt att ändra på andra människor, men du kan definitivt förbättra dina dina relationer med dem.

Hur skulle du beskriva dina relationer med människorna omkring dig? Dina vänner, släktingar och arbetskollegor?

Bra relationer med andra människor är  en nyckel till god hälsa och välmående och de skänker oss mening och inspiration i tillvaron.

Som människor är vi väldigt sociala varelser och även på stenåldern behövde människor fungera och samverka i grupp för att överleva. Varma och och stöttande relationer förlänger livet medan social isolering är lika dåligt för vår hälsa som att röka, både är starkt förknippade med för tidig död och allvarliga sjukdomar.

Om en relation inte fungerar kan vi samla på oss känslor av ilska, hämndbegär, skuld eller sorg, beroende på vad som hänt och vad det betydde för oss enligt vår egen tolkning. När det handlar om grova svek, stora konflikter eller missbruk av exempelvis alkohol eller droger ligger bakom problematiken i en relation är det ofta en bra idé att ta professionell hjälp för att ta sig vidare, antingen tillsammans eller på olika håll.  Men i de flesta fall kan stora framsteg göras genom att vi arbetar med oss själva. Vi har alla utvecklas ogynnsamma kommunikationsmönster av olika grad som går att förbättra med rätt teknik och vilja. Här är fem olika saker man kan göra för att förbättra sina relationer med andra människor.

Erbjud ett öra

Välj rätt balans

Se till att hålla kontakten utanför sociala medier

Bra vänner växer inte på träd men när du hela tiden har saker att göra, håller du ens kontakten? Vissa personer samlar hundratals vänner på facebook, och kanske märker att fler och fler av dem övergår till mer av en digital vänskap. När du inte har tid att ringa och gratta en vän som fyller år skriver du kanske bara ett lite personligt “grattis” via sociala medier, och kanske har ni snart inte träffats, eller ens pratat i telefon, på flera månader eller år.

Känner du igen dig kan det vara värt att börja göra lite extra insatser för att hålla kontakten med dina vänner även utanför sociala medier. Man vet aldrig när man kommer att sakna eller behöva sina vänner, och det kan vara bra att inte låta dina vänner känna att du bara hör av dig om du är i en krissituation.

Lämna en kommentar