Present till en 6-åring (vad vill en sexåring egentligen ha?)

Om den fyllande 6-åringen tidigare inte spenderat tid på förskola eller dagis så är detta ett stort annalkande steg för varje 6-åring. Många 6-åringar har redan börjat hitta intressen utanför både hemmet och skolan, såsom idrott, musik och andra aktiviteter där de träffar andra barn. sexåringar blir alltmer medvetna om vad som finns och sker runt omkring, och de har ofta redan börjat att jämföra sig med allt och alla, på gott och ont. 

Att bejaka de intressen barnet redan visar kan med fördel balanseras med att introducera och uppmuntra till nya typer av projekt och aktiviteter, och miljöombyte är ofta både utvecklande och uppskattat. 6-åringar märker att de faktiskt klarar att påbörja och slutföra små projekt de kommit på själva, utan hjälp från andra. Det är därför en bra idé att låta dom prova nya mer komplexa leksaker och utmaningar. Även när barnet misslyckas kommer det många gånger vara både roligt, givande och lärorikt. Exempelvis att testa på rollen som doktor, detektiv eller vetenskapsman. Eller att bygga små egna världar, eller fordon i lego där barnet självt kan se något växa och ta form på egen hand.

I sexårsåldern börjar många barn koppla ihop att träning och tålamod kan bära frukt lite längre fram i tiden. De kan därför börja drömma och planera framåt i tiden. Exempelvis kan omgivningen plötsligt få bli åskådare då barnet förberett ett litet dansuppträdande eller ett trolleritrick av något slag. Antingen av barnet självt eller kanske ihop med en kompis.

Vi har också presenttips för:
1 åring
2 åring
3 åring
5 åring
7 åring

8 åring

9-åring
10 åring


#1 En hel värld i din ficka

Fickmikroskop

Med en förstoring på upp till 30 gånger kan detta fickmikroskop få 6-åringen att sänka tempot något och utforska och uppskatta alla livets små mirakel.

Att den enkelt får plats i fickan är superbra för en upptäcktsfärd i skog och mark. 

#2 Skapa ett eget vänskapsband

Vänskapsband

För regniga dagar, eller bara när kreativiteten behöver utmanas, finns detta pärlset med 24 olika sorters pärlor. Trä dem på armband, halsband eller använd dem i olika konstprojekt.

Låt 6-åringen sköta sig själv eller gör det tillsammans. Vem vet vilka underbara kreationer det kan generera: en julklapp till farmor, en present till en vän eller något som sitter på kylskåpet i flera år?

#3 Exkavera och bygg din egen dinosaurie

Bygg dinosaurie

I våra tips till 5-åringar så fick vi se den blivande paleontologen skulptera fram en dinosaurie ur ett ägg (INSERT LÄNK), men 6-åringen har utvecklat sin fingerfärdighet lite mer och kan vara redo för att gräva ut och sätta ihop sitt alldeles egna dinosaurieskelett.

Gräv, damning och byggande ger en färdig Dino, vad den ska heta är upp till dig! 

#4 Din alldeles egna krabba(t)

Krabbat

Om din 6-åring visar tecken på att vilja bygga saker som kan röra på sig så kan denna robotkrabba vara en fantastisk start på ingenjörskarriären! Eller bara en rolig grej som 6-åringen kan känna att hen bygger ihop helt själv.

Krabban är gjord för att röra sig på ett bord och kan känna av kanter så att den inte trillar ner. Vad kan vara mer fascinerande för en 6-åring än att se krabban krabba runt med vetskapen att det är barnet själv som har gett den liv?

#5 Spralla Fluffy Slime

Slime

Slime är något som fascinerar barn i de flesta åldrar, kanske till och med oss vuxna barn, men ibland kan det bli lite för slajmigt. Men inte med Fluffy Slime!

Detta slime går lätt att forma och dra i, det är fantastiskt mjukt och väldigt stretchigt, men inte ens lite kladdigt! Det finns i flera olika färger, så det är bara att välja och vraka. 

Om ni vill gå steget längre och göra eget slime så finns även detta kit från Alga

#6 Katt och råtta i spelkortsform

Spelkort

Ett enkelt och roligt kortspel som går ut på att du ska ha så låga poäng som möjligt på handen. När du har lyckats byta bort dina höga kort, och du tror att du har lägst på handen, så knackar du i bordet och ropar Rat-A-Tat-Cat!

På korten har du siffror från 0-9. Det är ett väldigt snabbt spel så det kan vara bra att räkna poäng vid sidan av. Ni kan t.ex. göra så att först till 100 poäng åker ut så fortsätter resten spelar tills bara en katt finns kvar! 

#7 Skrapa och skapa

Bok

Använd medföljande ritverktyg i trä och följ de vika konturerna för att skrapa fram färgglada djur i regnbågens alla färger. Och glitter, nämnde jag att de glittrar också? De glittrar!

Längst bak i boken finns det tomma sidor där man kan skrapa fram sina egna kreationer. Andra böcker i serien handlar t.ex. om en förtrollad skog eller dinosaurier.   

#8 Pärlset med plattor och 24.000 pärlor

Pärlset

Det är inte alla 6-åringar som är så pass lugna att de kan sitta ner och plocka pärlor med pincett, men om just ditt barn är det så är detta en pysselsättning som barnet kan hålla på med ända upp i vuxen ålder.

Det är faktiskt riktigt roligt att skapa figurer och det ger dig en chans att introducera karaktärer från din egen barndom. För vet du var? Du kan pärla ihop nästan vad som helst. Med 24.000 pärlor borde enbart fantasin sätta gränser. Och om det behövs lite extra hjälp på vägen kan jag rekommendera boken Pärlplattedjur. 

Pärlplattedjur (bok)

#9 Berg- och dalbanekul

Berg och dal bana

Ett fantastiskt pussel som får 6-åringen att använda sitt logiska tänkande och att tänka sekventiellt, vilket spår ska fästas vid vilken stolpe för att berg-och-dalbanan ska fungera och hur hög kan banan vara för att den lilla bilen ska stanna i rätt tid.

Om läsförmågan är bra kan barnet följa instruktionerna, men annars kan det vara roligt att ha en vuxen mentor med och bygga tillsammans. 

#10 Vem kan hitta Diamanten först?

Diamant

Det här är en riktig klassiker bland sällskapsspel för de yngsta och själv har jag spelat måååånga timma under min uppväxt. Spelet håller än idag och det går ut på att resa runt i Afrika och hitta den försvunna diamanten. Men se upp för banditer!

Perfekt spel för en 6-åring och ett spel kan ta allt från 5 till 20 minuter, beroende på var diamanten hamnar någonstans.

#11 Kurragömma i bokform

Kurragömma bok

Jag kan villigt erkänna att jag själv växte upp med denna bok och bladen vändes många, många gånger. Det är som kurragömma i bokform och det är inte lätt att hitta den randiga mannen bland alla människor.

I Var är Valle Nu reser Valle tillbaks i tiden och om man vill leta efter honom i olika tidsepoker så är det en riktigt rolig start på era äventyr. 

#12 Färga era egna kläder

Mönster

En rolig aktivitet att utföra tillsammans med barnet. Färga en T-shirt, ett par strumpor eller varför inte en mössa? Instruktioner finns i mängder på Youtube och tänk vad fascinerande det blir när barnet får se de olika mönstren man kan skapa bara genom att vika plaggen på olika sätt. 

#13 Lys upp barnrummet och dansa loss

Lys

En rolig aktivitet att utföra tillsammans med barnet. Färga en T-shirt, ett par strumpor eller varför inte en mössa? Instruktioner finns i mängder på Youtube och tänk vad fascinerande det blir när barnet får se de olika mönstren man kan skapa bara genom att vika plaggen på olika sätt. 

#14 Skapa liv och ljus i ditt eget hus

Detta terrarium är en fantastisk gåva till 6-åringen. Inte bara får vi skapa ett eget ekosystem med vetegräs och chia, utan dessutom följa med på insekternas äventyr och deras utvecklingsresa. Instruktionerna är lätta att följa för en 6-åring, men du kan behöva ha lite översikt trots allt. Det är bara att lägga ett lager jord, stenar, sand och frön och sen spraya det hela med vatten.  Och vet du vad? På nätterna fungerar dessutom terrariumet som en nattlampa som lyser upp rummet med en stjärnklar natthimmel inomhus.

#15 Bygg din egen klättervägg

Klättervägg

Vissa barn är mer aktiva än andra, nästan på den nivån att de klättrar på väggarna. Om du är lite händig så kan du hjälpa dina barn att faktiskt klättra på väggarna genom detta gör-det-själv-set. Kanske bygger ni en klättervägg, kanske blir det trappsteg till trädkojan. Rätt uppsatta ska handtagen klara 200 kilo, så en vuxen kan vara med och leka. 

#16 Pärlplatta i 3D

Pärlplatta

Det absolut häftigaste med det japanska sättet att pärla är att du inte behöver stryka pärlorna för att de ska sitta ihop. Det enda du behöver göra är att spraya dem med vatten. Det gör det hela mindre riskfyllt för de små barnen och alla kan vara med och skapa. Det enda som krävs är lite fantasi och lite fingerfärdighet. 

#17 Utmana ditt bollsinne

Trickshot

Utmana bollsinnet med detta trickshotspel. Studsa bollar i lådor, studsa bollar på en låda ner i en annan låda, studsa bollar på flera lådor ner i en låda. Ja möjligheterna är nästan oändliga och utmaningen blir bara större och större. Med 8 trälådor i varierande storlek och 6 studsbollar finns möjligheten att skapa en massa olika studsiga hinderbanor. Kul för hela familjen! 

#18 Bygg din egen sportbil eller delfin

Sportbil

Om du har en sexåring som gillar att pilla med små saker och som har tålamod så kan det vara ett perfekt läge att introducera LEGO CREATOR, en serie LEGO som har 3 olika byggsatser i en. Det finns bara en hake, man kan bara bygga en i taget! Men det är egentligen något positivt, för då får man fler saker att bygga på.

Alternativ

Hav

Om sportbilar inte är barnets grej så finns denna härliga kreation med Flipper och Sköldis (man får namnge dem helt själv) som kan bli antingen en sjöhäst med en havssnigel eller en fin fisk som simmar med en krabba.