Present till en 4-åring

När barn närmar sig 4 år blir relationerna till kompisar alltmer avancerade och intressanta för barnet. De kan nu tolka och förstå sin omvärld och göra sig själva förstådda.
Brädspel, pussel och pyssel som kräver eller möjliggör samarbete och interaktion med kompiasr är därför särskilt bra presenter till en fyraåring.

Nyfikenheten och lärandet är i regel väldigt centralt samtidigt som 4-åringar börjar tycka att dom redan vet bäst då och då. Detta är en perfekt ålder för enklare så kallade STEM-leksaker, som är pedagogiska leksaker som låter barnet leka och experimentera, samtidigt som fyraåringen bygger förberedande färdigheter för matte, mekanik och vetenskap.

Typiska STEM-leksaker låter 4-åringen experimentera med konsekvenstänkande, hur olika storkek och form på föremål påverkar varandra, och lära sig om sina egna krafter och begränsningar. Leksakerna består ofta av klossar, magneter, hjur och snurror och tillverkas många gånger av naturmaterial och andra barnvänliga ekologiska material.

Utöver stemleksaker så är 4årsåldern en tid då barn själva vill utforska sina möjlighter att själva skapa, kreeera och göra sig kända. Energinivåerna är höga under den vakna tiden och när man inte leker med kompisarna kan alla denna energi med fördelkanaliseras in i ritprojekt, måleri och dylikt, om det är något barnet tyhcker om.

När det gäller en fyraåring ska man heller inte underskatta en löjlig leksak. Alltså en leksak som bara är löjlig. Den kan bli en oväntad succé!