Present till en 4-åring (vad vill en fyraåring egentligen ha?)

När barn närmar sig 4 år blir relationerna till kompisar alltmer avancerade och intressanta för barnet. De kan nu tolka och förstå sin omvärld och göra sig själva förstådda.
Brädspel, pussel och pyssel som kräver eller möjliggör samarbete och interaktion med kompiasr är därför särskilt bra presenter till en fyraåring.

Nyfikenheten och lärandet är i regel väldigt centralt samtidigt som 4-åringar börjar tycka att dom redan vet bäst då och då. Detta är en perfekt ålder för enklare så kallade STEM-leksaker, som är pedagogiska leksaker som låter barnet leka och experimentera, samtidigt som fyraåringen bygger förberedande färdigheter för matte, mekanik och vetenskap.

Typiska STEM-leksaker låter 4-åringen experimentera med konsekvenstänkande, hur olika storkek och form på föremål påverkar varandra, och lära sig om sina egna krafter och begränsningar. Leksakerna består ofta av klossar, magneter, hjur och snurror och tillverkas många gånger av naturmaterial och andra barnvänliga ekologiska material.

Utöver stemleksaker så är 4årsåldern en tid då barn själva vill utforska sina möjlighter att själva skapa, kreeera och göra sig kända. Energinivåerna är höga under den vakna tiden och när man inte leker med kompisarna kan alla denna energi med fördelkanaliseras in i ritprojekt, måleri och dylikt, om det är något barnet tyhcker om.

När det gäller en fyraåring ska man heller inte underskatta en löjlig leksak. Alltså en leksak som bara är löjlig. Den kan bli en oväntad succé!

Vi har också presenttips för:
1 åring
2 åring
3 åring
5 åring
6 åring
7 åring

9-åring
8 åring
10 åring


#1 Hoppboll

Hoppboll

Om 4-åringen har ett överskott av energi kan en hoppboll hjälpa till att tömma depåerna. Men inte bara det, den kan även funka som en härlig sittplats för barn som behöver skruva på sig, eller gunga, när de sitter still. Den är gjord både för inom- och utomhusbruk och är gjord av hållbar PVC. Blåses upp med munnen och kräver ingen pump. Hoppbollen finns även i färgerna blått och grönt, så det ska inte vara något problem att hitta en som passar just ditt barn. 

#2 Doktorsväska, Roligt och Lärorikt lekset

4-åringen är i en fas i livet där hen gärna vill rollspela. Varför inte börja med ett doktorskit, så att hen kan hålla koll på ditt blodtryck, din växande ansamling öronvax och kanske ge dig en förebyggande spruta. Mot vad, det vet bara fyraåringen! Men det är bara att leka med. Kanske behöver du också få vara ompysslad en stund.

#3 Gears! Gears! Gears! Byggsats för nybörjare

Byggsats

Denna byggsats är nog exakt vad du förväntar dig – en låda full av kugghjul i varierande färg, som tillsammans med förlängare och axlar knäpps ihop till fantastiska, snurrande konstruktioner. Utmaningen i det hela är att fundera fram hur man ska bygga ihop det så att alla kugghjulen rör sig unisont, så det inte blir några stopp. När 4-åringen får kuggarna i rullning så börjar börjar de bygga upp en förståelse för hur komplexa maskiner fungerar.

#4 Ett riktigt häftigt dockhus 

Dockhus

Vardagshjältarnas egna dockhus (1480:-) dedikerat till brandmän och poliser.Här kan fyraåringen få vara en egen hjälte och ge sig ut på äventyr med som polis och brandman, men även få ta hand om den när de kommer tillbaks från sina ansträngande dagar. Kanske behöver en vila sig och någon laga mat?  

#5 Hinderbana för insekter

Hinderbana för insekter

I våra tips för 3-åringar så skrev vi om den lilla robotinsekten Hexbug. Om 4-åringen fortfarande vill leka med den lilla krabaten så är ett bra tips att köpa en hinderbana/lekplats till de små liven. Du behöver inte äga några Hexbugs sen tidigare eftersom det medföljer två stycken i paketet, så varför inte introducera denna unika varelse tillsammans med en byggsats med 40 bitar, så slipper du kanske insekter som springer över mattan.

#6 Charader för barn

Charader

Har du en 4-åring som gillar att härmas? Varför inte uppmuntra det genom ett roligt spel. De allra yngsta får göra sina charader enligt bilder som finns på korten, men spelet är anpassat för alla åldrar. Se fyraåringen uppträda som en hund eller varför inte ett lejon! Och se om du själv är duktig på charader. Ibland är det svårt att bjuda på sig själv, men charader brukar lösa det. 

#7 En fantastisk barnbok att läsa högt ur

Bok

Bror Groda och Bror Padda är en tidlös klassiker skriven av Arnold Lobel. Genom åren har han fått ta emot en mängd priser, bland annat Celdecottmedaljen, som tilldelas årets bästa barnbok. Läs högt om grodans och paddans äventyr och få 4-åringen att läsa för dig. Övning ger färdighet. 

#8 Kritor i fängslande färger

Kritor

Kritor i sig är fascinerande för fyraåringen, det finns så mycket att fylla i och att rita på, men något som gör det ännu mer fascinerande är om kritorna kommer i spännande färger. I detta set är det metalliska färger som gör entre, lite ovanligare. Det finns även flera set att komplettera med om man inte tycker att sex kritor räcker. 

#9 Bingo, memory och domino i ett enda spel

Spel

Ett spel som kan spelas om och om igen. Och det behöver inte ens vara samma spel nästa gång ni spelar det. 4-åringen har här ett val mellan att spela 3 olika spel; memory, bingo eller domino. Dominobrickorna går dessutom att ställa upp så att de slår ner varandra, något som borde fascinera både fyraåringen och föräldrarna. Det genomgående temat är dinosaurier! De går aldrig ur tiden. Förutom när de faktiskt gick ur tiden…

#10 Måla ert eget te-set för fyra

Måla

Underskatta aldrig enkelheten i ett te-set. 4-åringens fantasi börjar blomstra och hen vill gärna göra saker tillsammans med andra. Då är en imaginär tebjudning kanske vägen att gå. Men för att göra det hela extra roligt så kommer detta teset med 12 akrylfärger så att ni tillsammans kan måla det helt i fyraåringens smak. Det medföljer instruktioner på olika mönster, men det är inget som ni behöver följa. 

#11 Gör din egen glass… i lera

Egen glass

Att göra saker tillsammans är underskattat, det skapar fina minnen och sanningen är att du kommer missa en stor del av ditt barns uppväxt, pga jobb eller annat. Då kan det vara en härlig upplevelse att skapa dessa makalösa glasspinnar tillsammans av lufttorkande lera, med lite pill och fingerfärdighet kommer ni få glassar som gör er småsugna i lång tid framöver. Innehållet räcker till 4st glassar. 

#12 Ett eget paraply

Paraply

En treåring vill gärna vara lite självständig, så varför inte börja med att ge bort ett alldeles eget paraply? Tänk att kunna gå runt i regner och styra helt själv om det ska regna på dig eller inte. Det är nästan som att barnet kan styra över regnet. Tänk på att paraplyet görna får vara lite coolt samtidigt.

Alternativ

paraply 2

Om det inte räcker med ett paraply med cool design så kanske ett paraply som ändrar färg i regnet kan vara något.

#13 Ett klassiskt fiskespel

Fiskespel

En riktig klassiker som tränar upp barnets finmotorik. Fånga fiskarna när det gapar, se om ni får till timingen eller stå utan napp. Tävla mot varandra eller jobba tillsammans för att tömma dammen. Det är upp till er.

Alternativ

Fiskespel 2

Som ett vackert, icke-mekaniskt alternativ hittar du denna fiskedamm i trä. Givetvis är det giftfritt med miljövänliga färger och här får barnet träna finmotorik, känna in balansen på fiskarna och färgigenkänningsförmåga.

#14 Pyssla och rimma

Petter

En egen pysselbok är en riktigt rolig present till fyraåringen och just denna bygger på en riktig klassiker, en bok som jag älskade när jag själv var barn, sagan om Petter och hans 4 getter. Dessutom är alla instruktioner skriva på rim, så var inte överraskad om barnet börjar rimma på allt möjligt. 

Bok 2

Ett alternativ på pysselboksfronten är baserad på en annan klassisker – Pettson & Findus. Här rimmas kanske inte lika mycket, men ni kan räkna mucklor och det är nog den enda boken som erbjuder detta.

#15 Coola vattenpistoler

Vattenpistoler

En säsongsbetonad leksak, som kan bli mycket uppskattad, är ett set med vattenpistoler. Inte alla barn gillar att bli blöta, men de flesta barn gillar att blöta ner andra. Så se upp som förälder, i den här fighten kanske det är bäst om barnet får vinna!