Present till en 10-åring

Av

senast uppdaterad (källor)

För många barn är tioårsdagen något de sett fram emot länge. Vissa har under flera år bollat tanken med sig själva, hur det kommer att kännas att använda två siffror för att skriva sin ålder, samtidigt som man ofta är medveten i den här åldern, om att man för första gången också fyller jämnt. Många tioåringar har redan varit med på någons 50-årsfest, 70-års kalas eller dylikt, och man vet att det är något speciellt med att fylla jämn. Det är helt enkelt en stor dag, där man nog kommer känna sig just lite större än tidigare i livet.

Rent biologiskt har man nu ofta nått en ålder där man börjar experimentera med kritiskt tänkande, djupare intressen och en allt starkare egen vilja. Det är inte ovanligt att en tioåring vet vad den tycker om och vill fokusera sin tid och sina lekar på. Generellt är det svårt att säga vad en 10-åring kommer vara intresserad av, men det kommer nästan alltid finnas något som barnet brinner lite extra för, och det är inte ovanligt att en 10-åring gillar att utforska, experimentera och se nya platser och saker. Dessutom har många tonåringar utvecklat en tävlingsinstinkt och en förmåga att fokusera, öva och ge sig tusan på att lyckas bli bra på något.

Något många vuxna glömmer är dock att  en tioåring fortfarande är långt ifrån vuxen, och faktiskt har en bit kvar även till att bli tonåring. 10-åringar har för det mesta kvar en stark fantasi, och inte sällan en intensiv inlevelse i sina fantasier och lekar.  Vilket är något som bör uppmuntras och bejakas av vuxna, för att barnet ska få vara just ett barn några år till.

Även om alla 10-åringar är helt eller delvis unika, så har vi gjort vårt bästa för att reda ut vad som är bra presenter som många 10-åringar verkligen vill ha. 

Varsågod.

Under 200kr

200-500kr

Över 1000 kr.

Om författaren