Present till 5-åring (vad vill en femåring egentligen ha?)

När barn nått femårsåldern har deras personlighet börjat framträda, och de befinner sig nu i en experimentell ålder där mycket är spännande. Kombinera detta med det faktum att både deras kropp och knopp nu är mer utvecklad, så inser man snart att möjligheterna är stora när det kommer till att hitta bra presenter till en femåring.

Har barnet redan börjat på dagis, förskola eller andra aktiviteter där det utvecklas och lär sig saker, är det inte ovanligt att nyfikenheten och just lärandet är centralt i barnets intressen. Det betyder dock inte nödvändigtvis att så kallade “utbildnings-leksaker” och appar är perfekta presenter, för barnet använder ofta sin närmast gränslösa fantasi och har stort utbyte av de flesta välgjorda leksaker som intresserar barnet självt utan att något behöver “tvingas” fram, säger Cecilia nordström, socionom från Stockholms universitet med erfarenhet av att sälja leksaker i butik under flera år som butikspersonal på BR.

Vissa barn vill gärna vara utomhus och utforska både naturen och de små varelserna som finns i den. Andra älskar att pyssla och pyssla, rita och kreera på olika sätt och vis. En del femåringar upptäcker sin musikaliska ådra tidigt medan andra redan lärt sig tolka lite symboler och annat i bildrika böcker och gärna försvinner in i läsandet, eller det digitala läsandets värld. Vi behöver väl knappast heller nämna att olika dataspel och appar kan engagera barn i den här åldern.. mycket?

Men både barn och presenter kommer i alla former och alla har sin egen utvecklingstakt på olika områden. Det är inte bara att köpa vilken present som helst till en femåring om det ska bli riktigt bra, utan det kommer alltid bli mycket bättre om du känner in vem vem personen som börjar ta form är och vad den kommer ha mest nytta och nöje av den närmaste tiden framöver. Och glöm inte att barn tröttnar snabbt, även på de bästa presenterna, och det är alltid kul med nya presentera som man kan vrida och vända på i den här åldern. Det kan därför vara ett smart tips att sprida ut budgeten över flera presentköp under året, och inte investera allt i en enda present vid ett enskilt tillfälle.

Här är 27 tips på presenter till en 5-åring

Under 250 kr

Klassiskt vattenspel

Detta är en modern variant på de gammaldags vattenspelen som var oerhört populära i slutet på åttiotalet, och det väcker precis samma beroendeframkallande kul med en gnutta nostalgi även för föräldrar. Barn har svårt att motstå frestelsen att försöka spetsa ringar med denna estetiskt tilltalande delfin, och om du får chansen att låna spelet av ditt barn kan sägas att många vuxna finner det avkopplande och nedstressande att bara koncentrera sig på spelet i fem minuter, utan att behöva ha någon bildskärm som pockar på uppmärksamheten med nya krav för en kort stund.

Jag kan själv bli sittande med spelet så fort jag får en chans, men båda mina små döttrar är definitivt helt galna i det. /Annelie Lind

Byggaren blir arkeolog

Isärtagbara dinosaurier med elektrisk borr

Många barn älskar att bygga, ta isär och sätta ihop saker igen. Ännu fler barn drömmer om att kunna bygga sin egen dinosaurie. Undrar du fortfarande om detta är en bra present till en 5-åring? Om vi också säger att setet kommer med en barnsäker elektrisk borrmaskin, och hela tre olika populära dinosaurier, som gör känslan och variationen oslagbar kanske det kan hjälpa. 

Mina barn är som besatta av dessa dinosaurier och hittar hela tiden nya sätt att både sätta ihop och ta “isär dem” på. -Yasmine tvåbarnsmamma

Från 200 kr till 500kr

Över 500 kr