När fantasin blir din styrka

Människan skiljer sig från djuren bland annat för att vi kan ta sådant vi sett och skapa något helt nytt utifrån det genom vår förmåga att fantisera.

Kan du föreställa dig en illgrön giraff som kör en formel 1 bil? Inget annat djur på planeten kan det. Som människa har du kraften att ta sinnesbilder och förvränga och förändra dom helt gränslöst och målla upp något helt nytt i ditt inre medvetande.

Slår du ihop bilderna av en varg och en demon får du en varulv. Kombinerar du sand och ett stort hus kan du skapa och se ett enormt sandslott i din fantasi.

Tekniska framsteg, kultur och konst hade inte varit möjligt utan vår fantasi.

När den moderna människan tog sig ut från Afrikas kontinent för ungefär hundratusen år sedan använde de fortfarande samma enkla redskap som människan alltid hade gjort tidigare. Det tog sextiotusen år till innan kreativitet och innovation tog fart. Däremellan skedde en mutation i människans DNA som utvecklade vår prefrontal cortex och ett större område i hjärnan som skapade möjligheter att hantera visuellt tänkande och språk. Detta var enligt X de utlösande faktorerna bakom att vår fantasi utvecklades.

Lämna en kommentar