Kraften i en kram

Att gå länge utan fysisk kontakt med andra människor kan kosta på vårt psyke och mentala hälsa, det märkte vi inte minst under covid 19-pandemin, i den här artikeln utforskar vi varför.

En undersökning i USA visade efter pandemin att fler än 30% av befolkningen inte kommer ta det för givet att vi alls ska kunna krama andra som vi vill. Sett till vår biologi finns det starka skäl till att två meters avstånd från våra närmaste tog på oss, mer än somliga kunde tro. X skriver att vi människor har kramats instinktivt sedan urminnes tider, och det är en intim akt som har stor påverkan på vår kropp och vårt emotionella system. Genom beröring skapas känslor som påverkar hur kroppen reglerar signalsubstanser som utgår från hjärnan, och hur vårt hjärt-och-kärlsystem balanseras.Det står alltså mycket på spel och en enkel kram kan bokstavligen lugna och läka vår kropp på flera sätt.

Oxytocin-brist

Oxytocin, även känt som “kärlekshormonet” har en viktig funktion  som hjälper oss hantera stress och ökar vårt allmänna välmående. brist på oxytocin kan få många ondskefulla konsekvenser och påverka dina matvanor, alkoholvanor och din sömn. Det kan också leda till påtagliga koncentrationssvårigheter och att man blir lättirriterad.. 

Har man inte möjlighet att träffa sina nära och kära kan det fortfarande hjälpa att prata med dem och då särskilt om hur man känner.

80% av tillfrågade säger efter pandemin att social distans och isolering påverkade deras mentala hälsa. En kram är onekligen ett kostnadseffektivt sätt att hjälpa någon att må bättre. En kram utlöser neurotransmittorer och hormoner och ökade nivåer av oxytocin ökar vår känsla av trygghet och hjälper oss att slappna av.

När en kram blir konstig

En kram som blir konstig, såsom att den varar et ögonblick längre än vad som känns rätt för någon part, kan ge en dålig känsla efteråt snarare än en bra. Detta för att kroppen signalerar för fara om vi inte litar på den vi kramas med. Det finns vad vi vet inga studier på hur lång den perfekta kramen ska vara men även en kort vänligt menad kram kan skänka oss mycket bekräftelse och ro i sinnet.

Kramen är med oss redan från barnsben

Vi fick kramar som små, som gav oss lugn och trygghet. Detta sitter kvar i vårt kroppsliga minne och när vi inte får fysisk närhet eller bekräftelse som vuxna känner vi att något är fel, och det kan generera osäkerhet och andra destruktiva beteenden i vårt vuxenliv. Om du ine fick tillräckligt med kärleksfull fysisk närhet som skapade denna trygghet under din uppväxt kan du fortfarande utveckla detta i vuxen ålder, exempelvis genom att bli uppmärksam och öka din medvetenhet kring ämnet och att använda professionell terapi.

Bli frisk

En stark kritik mot social distansen är att även om den minskar spridningen av bakterier, virus och åkommor så är det också vetenskapligt fastställt att kramar och närhet också minskar spridning av åkommor och ökar vår resistens och stärker vårt immunförsvar.  En studier på över 400 friska personer visade e att kramar ger ett starkt ökat skydd mot  förkylningar.  Det betyder dock inte att man ska gå emot lagar, regler och förordningar, och man ska ha ha i åtanke att regler kan vara övergående och insatta för att undvika olika typer av av följder på andra sätt.

Husdjur och beröring

katter, hundar och andra husdjur som kelar och stryker sig  kan verkligen hjälpa mot ångest och oro. En studie visade att om man kelar med en hund en kvart om dagen minskar det blodtrycket med 10% och det förebygger alzheimers och hjärtproblem. Och om du undrar så är tydligen hundraserna Ragdoll och spchynx de som  är sägs motrverka depressioner alltså bäst, vilket kan bero på deras tillgängliga och icke krävande kelvänlighet.

Lämna en kommentar