Känslor och grundkänslor

Våra hjärnor har genom evolutionen utvecklats till en perfekt mix av strukturer och substanser som fått mänskligheten att bete sig på ett sätt som har säkrad vår överlevnad. 

Hur känner du dig precis nu? Sitter du tillbakalutat i kollektivtrafiken och läser på mobilen på väg någonstans dit du åker varje morgon? Eller kanske sitter du i skolan eller på jobbet och försöker få en kort paus från allt det andra? Skulle det vara lätt att avgöra om du är lugn, arg, glad eller ledsen egentligen? Vi människor tenderar att fluktuera mellan massor av känslor under våra dagar och liv, och ofta går de ihop i en enda röra. 

När du upplever känslor är det inte bara tankar som far i huvudet, det ger kroppsliga reaktioner i form av utsöndring av kemiska signalsubstanser, omedelbara skillnader i ditt beteende och allt detta sker i ett komplext samverk mellan kroppens olika organ, neurotransittorer och det limbiska systemet.  Det limbiska systemet är den äldsta och mest primala delen av hjärnan. Det består av massor av nervbanor och strukturer som härstammar från människans mest primitiva stadier och genom dessa aktiveras känslor beroende på stimuli, samtidigt som allt är kopplat till vårt autonoma nervsystem som reglerar vårt fly eller fäkta -läge.

Att kunna läsa av andra människors känslor är nödvändigt för att ta sig runt tryggt och effektivt i livet.

Alla våra grundkänslor

Ilska

Rädsla

Kärlek

Stolthet

Skam

Avundsjuka

Överaskning

Neutralt

Deprimerad

Avsmak

Ledsamhet

 Ångest

Självbelåtenhet/nöjdhet

Hjärnans signalsubstanser som driver oss

Adrenalin

Noradrenalin

Seretonin

Endorfin

Gaba

Dopamiun

Oxytocin

Acetlolne

Glutamat

Lämna en kommentar