Hur kan du övervinna bluffsyndromet? (Imposter syndrome)

Bluffsyndromet är en känsla som berövar dig din potential och suger energin ur ditt liv. I den här artikeln bryter vi ner den här bedrägliga känslan och utforskar hur du kan övervinna bluffsyndromet en gång för alla.

“Oj, du undan igen, med nöd och näppe. Vissa sa till och med att du gjort ett bra jobb. Herregud vilken tur du hade som lyckades gå ihop det ännu en gång utan att avslöja hur lite du egentligen kan, vilken bluff du egentligen är. Det är ju inte som de andra duktiga personerna på andra sidan  rummet, men snart kommer du göra bort dig och då kommer alla se hur dålig du egentligen är, det kan du vara säker på.”

har du hört liknande ord förut, känner du igen dem? Det är din hjärna som försöker få dig att tro att dina känslor spegla verkligheten. Men ligger det egentligen någon sanning i dessa nedsättande ord och berättelser du spelar för dig själv om dig själv i dina tankar om och om igen?

Hur avslöjades bluffsyndromet självt?

Termen imposter syndrome publicerades för första gången 1978 i en artikel av Pauline Clance och Suzanne Imes. Initialt kallade dom det “imposter phenomenon” som på svenska kan översättas  till blufffenomenet, men det blev snart oftare kallat “imposter syndrome”, varför vet man inte riktigt. Egentligen är det ett lite missvisande namn därför att det inte handlar om någon medicinsk term eller diagnos. Bluffsyndromet är snarare en psykologisk tankefälla där vi använder irrationella tumregler för att beskriva och skapa vår egen (felaktiga) tolkning av verkligheten.

Så vad spelar imposter syndrome för roll och vad kan du göra åt saken?

Bluffsyndromet är något du orsakar själv, även om det sker i ditt undermedvetna, men innebär det att det är enkelt att stoppa eller motverka? Svaret är att nej det är inte lätt, men ja det är fullt möjligt även för dig.

Hur vet du när du drabbats av bluffsyndromet?

Bluffsyndromet är en känsla av introspektion, där du analyserar dig själv utifrån och i det här fallet kommer fram till att du inte hör hemma där du är, för att du är för dålig. Det är en gnagande oro över att om du slappnar av bara för en sekund och glömmer att göra allt helt perfekt, så kommer du bli utfryst och mobbad av en grupp människor som då kommer se och avslöja hur förfärlig och kass du egentligen är. Imposter syndrome känns även igen av att du har svårt att ta åt dig när du får beröm, istället för att bli stolt blir du generad och kanske till och med skäms, för själv anser du att allt beröm du får är helt oförtjänt, så antingen ljuger dom eller så försöker dom bara vara snälla mot dig. Vad du alltid ska veta är att du inte är ensam om att ha den här typen av tankar och känslor.

Kognitiva felslut i ditt hjärnkontor

Aaron T Beck grundade KBT-teramin, han myntade även uttrycket kognitiva felslut. 

Du drar felaktiga slutsatser

Du förkastar positiva saker

Du låter känslorna sköta tänkandet

Vad händer om du inte berarbetar?

Hur botar man bluffsyndromet?

Skapa dig en handlingsplan

Lämna en kommentar